4 + 1 αστικοί μύθοι για το KNX, και όχι μόνο για το έξυπνο σπίτι με KNX

4 + 1 αστικοί μύθοι για το KNX, και όχι μόνο για το έξυπνο σπίτι με KNX

4 + 1 αστικοί μύθοι για το KNX και όχι μόνο για το έξυπνο σπίτι με KNX

(Σας ενδιαφέρει, ακόμη κι αν δε γνωρίζετε τι είναι το ΚΝΧ διαβάστε παρακάτω, αφορά το έξυπνο σπίτι και γενικά την τεχνολογία)

Μύθος 1ος: Το KNX είναι ακριβό.

knx_expensive

Πίσω στο 1999 το KNX, που τότε το λέγαμε EIB, κόστιζε αρκετά ανά κύκλωμα φωτισμού και οι λειτουργίες που έκανε, σε συνδυασμό πάντα με την εγχώρια τεχνογνωσία και δυσκολίες, απαιτούσαν μια αξιοπρεπέστατη επένδυση. Ακόμη και το 2004-2006, αν ήθελες να ελέγξεις την ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση από το τηλέφωνό σου, έπρεπε να επενδύσεις ένα σημαντικό ποσό και σε εξοπλισμό και σε πάγια κόστη υπηρεσιών.
Σήμερα τα ρελέ KNX (ο εξοπλισμός) κοστίζουν όσο περίπου κοστίζουν και τα συμβατικά ρελέ, προσθέτοντας όμως λειτουργίες που δεν γίνονται με το συμβατικό τρόπο. Ο ισχυρός ανταγωνισμός ανάμεσα στους κατασκευαστές έχει μειώσει τις τιμές σε όλα τα χειριστήρια, αισθητήρια και υλικά. Με ένα σωστό σχεδιασμό θέσεων ελέγχου ή χειριστηρίων, η επιβάρυνση σε σχέση με τη συμβατική επιλογή μικραίνει περισσότερο.
Σήμερα ο έλεγχος μέσω internet περιέχεται σε αρκετές έξυπνες συσκευές-οθόνες χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση, όπως επίσης και μια σύνδεση δεδομένων σε ένα τυπικό κινητό τηλέφωνο Android ή IOS θεωρείται δεδομένη.

Σήμερα ένα βασικό σύστημα KNX σε ένα σπίτι 100-120 τ.μ. ξεκινά από 2.500€ 2.000€ (χωρίς εγκατάσταση – χωρίς φόρους). 

  • Πόσο ακριβό σας φαίνεται; 
  • Πόσο σας κοστίζει να μην το βάλετε; 
  • Πόσο μπορεί να σας κοστίσει ένας καναπές στο σαλόνι σας;

2. Το ΚΝΧ είναι κατάλληλο μόνο για σημαντικά έργα, για μεγάλα σπίτια ή βίλες.

knx home

Φυσικά, όσο μεγαλώνει το υπό έλεγχο αντικείμενο και η συνολική επένδυση, το KNX είναι μονόδρομος στην επιλογή σας. Σε ένα μεγάλο επαγγελματικό κτίριο ή σπίτι, ένα σωστά σχεδιασμένο σύστημα KNX, ακόμη και με ελάχιστη αρχική επιβάρυνση μπορεί να κάνει θαύματα, και η επένδυση να αποσβεστεί από τα πρώτα 2 χρόνια λειτουργίας.
Τι γίνεται όμως με ένα μικρό διαμέρισμα; Το χρειάζεται;
Η ερώτηση που κάνουμε στους υποψήφιους πελάτες μας είναι: Πόσο σημαντικός είναι αυτός ο χώρος για εσάς; Αν είναι το σπίτι που κατοικείτε και περνάτε εκεί τον πολύτιμο χρόνο της ημέρας σας, δεν θα θέλατε να είναι όσο το δυνατόν πιο ποιοτικός; Το σπίτι σας να προσαρμόζεται στο πρόγραμμά σας και να έχει τουλάχιστον τους βασικούς ελέγχους-ευκολίες και απαραίτητα έλεγχο μέσω τηλεφώνου χωρίς να σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού;
Θεωρείτε ότι 1.450€ αρχική επένδυση (χωρίς εγκατάσταση – χωρίς φόρους)  για την αύξηση της ασφάλειας, της άνεσης και της οικονομίας σας καθώς και κάποιες αναμονές καλωδίων στις κύριες συσκευές του σπιτιού σας για τον έλεγχό τους αργότερα, είναι πολυτέλεια; 

3. Το ΚΝΧ είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα συστήματα bus ή αυτοματισμών.

Εδώ η ιστορία έχει αποδείξει περίτρανα τι συμβαίνει. Το KNX έχει ήδη μια παρουσία 25 χρόνων. Προσωπικά το ανακάλυψα το 1999. Ερχόμενος από το βιομηχανικό περιβάλλον κι έχοντας ήδη εμπειρία από τα πρώτα βιομηχανικά συστήματα ανοιχτής αρχιτεκτονικής, μου ήταν εύκολο να καταλάβω ότι αυτό ήταν το εργαλείο που έψαχνα και ότι θα μείνω μαζί του. Μέχρι σήμερα, για 18 20 χρόνια παρουσιάστηκαν ένα σωρό παρόμοια συστήματα bus ενός κατασκευαστή. Πόσα έμειναν;
Δυστυχώς, πολυεθνικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας που θέλουν να αποφύγουν τον ισχυρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε συμβατά προϊόντα KNX παρουσιάζουν από εποχή σε εποχή το δικό τους σύστημα που είναι παρόμοιο αλλά δεν είναι 100% KNX. Για λίγα χρόνια. Μετά το project δε λειτουργεί, κάποιος διευθυντής παραιτείται και οι ίδιες εταιρίες παρουσιάζουν το επόμενο project. Και σε 1-2 χρόνια οι υφιστάμενοι χρήστες-πελάτες της πολυεθνικής εταιρίας παγκόσμιας εμβέλειας μένουν με ένα ΜΗ υποστηριζόμενο σύστημα.
Στην ίδια κατεύθυνση ένας μηχανικός ή ηλεκτρολόγος μπορεί να σας προσφέρει μια λύση με ΚΝΧ και μια αντίστοιχη λύση τύπου KNX με τις ίδιες περίπου λειτουργίες και χαμηλότερο κόστος.
Για πόσο καιρό;
Θα αγοράζατε τελικά KNX από αυτόν τον επαγγελματία; 

4. Με το KNX μπορείς να κάνεις τα πάντα.

Το KNX έχει φτιαχτεί για αυτοματισμούς στο σπίτι, στο κτίριο και ναι, είναι ακόμη καταπληκτικό εκεί, παρόλο που έχουν αλλάξει τα πάντα από τότε που σχεδιάστηκε. Δεν ταιριάζει όμως για μεταφορά πληροφοριών όπως τραγούδια ή video και είναι ακόμη ακριβό και θέλει προσοχή στις υπηρεσίες/εφαρμογές IT. Στο τέλος της ημέρας, σε ιδιαίτερες περιπτώσεις επιδείξεων, το KNX θα μπορέσει να σου φτιάξει τον καφέ ή να ψήσει το φαγητό σου, αλλά κάποιος άνθρωπος θα χρειαστεί για να βάλει το ταψί στο φούρνο. Αφήστε τον να ρυθμίσει εκείνος το ON του φούρνου. Οι εφαρμογές εντυπωσιασμού μπορεί να είναι χρήσιμες για την καινοτομία και την ανάπτυξη εντέλει του προτύπου KNX, επιβεβαιώστε όμως πρώτα τα βασικά:
Με την εξοικονόμηση ενέργειας που θα πετύχει το KNX θα μπορέσετε να πάρετε πίσω ακόμη και όλα τα χρήματά σας.
Με ένα σκηνικό Έρχομαι – Φεύγω (Welcome – Good-bye) θα κερδίζετε πολύτιμο χρόνο κάθε φορά που φεύγετε κι έρχεστε σπίτι σας.
Ασχοληθείτε εσείς προσωπικά με τα γεμιστά και τον καπουτσίνο σας!

Ακούγονται όλα ωραία αλλά υπάρχει ακόμη ένας μύθος για το KNX:

5. Το KNX είναι η μοναδική παράμετρος για να πάρεις το αποτέλεσμα που περίμενες.

Το KNX ως σύστημα έχει πολλές χρήσεις και συνδυάζει διαφορετικές επιστήμες μέσα στο αστικό περιβάλλον. Ξεκινάει από το ηλεκτρολογικό υλικό, περιέχει ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χρειάζεται προγραμματισμό και πλέον ρυθμίσεις στο δίκτυο internet, security, και αυτός που θα το θέσει σε λειτουργία θα πρέπει να γνωρίζει τους αυτοματισμούς θέρμανσης/κλιματισμού, τις ψηφιακές ευκολίες αλλά και να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας στη γλώσσα σας και να το προσαρμόσει στα μέτρα του έργου σας και στα δικά σας.
Δύσκολο; Ναι. 
Μην περιμένετε από έναν επαγγελματία χωρίς συστηματική εκπαίδευση και πραγματική εμπειρία από προγραμματισμό και εγκαταστάσεις KNX, χωρίς γνώσεις στα δίκτυα και τους βασικούς κανόνες security, χωρίς τη διπλά απαιτούμενη μαστοριά που δυστυχώς σπανίζει σήμερα στην Ελληνική αγορά σε συνθήκες κρίσης και επιλογών της φθηνότερης προσφοράς, να μπορέσει να παραδώσει ένα επιτυχημένο έργο KNX.
Το google είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο αλλά όταν μια μέτριας δυσκολίας συσκευή KNX έχει τεχνικά εγχειρίδια 100+ σελίδες, πόσα διαφορετικά προϊόντα μπορεί να υποστηρίξει ο ανειδίκευτος integrator σε κανονικούς χρόνους και κόστη;
Τελικά ένα έργο KNX, μια τεχνολογία αιχμής, χωρίς το απαιτούμενο ανθρώπινο μέτρο και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για την ενοποίηση διαφορετικών κόσμων, για το integration συσκευών, ευκολιών και επιστημών, μετατρέπεται από ένα αξιόπιστο σύστημα που θα σας υπηρετεί αποτελεσματικά από το κινητό σας, σε μια κακορυθμισμένη συμβατική ηλεκτρολογική εγκατάσταση με αυξημένο κόστος κτήσης και συντήρησης. 
Αυτό που χρειάζεστε είναι μια ολοκληρωμένη υποδομή και οργάνωση ανθρώπων που θα μπορεί να προσφέρει τις προαναφερόμενες υπηρεσίες είτε σε κάθε έργο ξεχωριστά με το αντίστοιχο κόστος, είτε σε προκαθορισμένα τυποποιημένα πακέτα με αυξημένη αποδοτικότητα.

Γιώργος Τάτσης, KNX Tutor

e-dreams

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Main Menu